Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Цифровите технологии допринасят за по-голямо гражданско участие в политиката

„Инструментите и приложенията, създадени от млади IT ентусиасти, могат да имат реално отражение върху отношението на гражданите към политиката и тяхното участие в него.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, съ-организатор на четвъртото издание на международното състезание за програмисти EUhackathon2014, провело се на 2 и 3 декември в Брюксел. Специален гост на събитието бе заместник-председателят на ЕК и комисар за единния дигитален пазар Андруш Ансип.

Победител в състезанието стана отбор Videodock от Холандия, награден с парична награда от 5 000 евро. Техният проект предлага възможност на потребителите чрез голямо разнообразие от устройства да имат достъп до видео база данни с пленарните изказвания на евродепутатите и еврокомисарите.

Платформата позволява на всеки гражданин да коментира в реално време изказванията като така се инициира дебат по разнообразни обществено-значими теми. Всяко едно действие на потребителя в приложението може да бъде споделено с един кликване и в социалните медии, правейки го достъпен до по-голяма аудитория.

В състезанието участие взеха 44 участници от 11 различни държави, които имаха за задача да предложат интернет страници или приложения за мобилни апарати, чрез които гражданите да получат по-голяма роля в обществените консултации и в дебатите за вземане на решения на европейско и национално ниво.

Заедно с Ева Паунова, съ-организатори на EUhackathon2014 бяха евродепутатите Мариетйе Шааке от Група на Алианса на либералите и демократите за Европа от Холандия и Юлия Реда от Групата на Зелените от Германия. В събититето се включиха и Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП и Брандо Бенифей от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.