Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Справянето с демократичния дефицит в Европа изисква обединени усилия

„През последните 10 години ЕС предпие множество мерки, за да спре задълбочаването на демократичния дефицит, но пътят към една истински демократична Европа все още предстои да бъде извървян.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова в петък, 28 ноември 2014 г., по време на панелна дискусия на тема „Ново начало за Европа – как да скъсим разстоянието между Европейския съюз и неговите граждани“. Дебатът се проведе в рамките на конференция на Федералната асамблея на международната организация „Международно европейско движение“ в град Рим. В срещата участие взе и българският вицепремиер по коалиционната политика Румяна Бъчварова.

Според Ева Паунова „институционалният подход на ЕС за справянето с демократичния дефицит е изключително силен. Той включва укрепването на правомощията на единствената пряко избрана институция – Европейския парламент, въвеждането на Европейската гражданска инициатива и на Комисията по петиции на ЕП“. Въпреки това тя изрази мнение, че намаляващата избирателна активност от последните Европейски избори не дава положителен сигнал за решаването на проблема.

Българският евродепутат посочи просперитета на гражданите, личната отговорност на политиците и поддържането на идеята за Обединена Европа като основни предспоставки за възвръщането на вярата на избирателите в европейските и национални институции.

Водещ на дискусията бе председателят на „Международното европейско движение“ и евродепутат Йо Лайнен. Участие в нея взеха и заместник-председателят на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Марю Лауристин и заместник-председателят на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа Павел Теличка.