Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Трансграничната преносимост на онлайн съдържание ще бъде новата реалност през 2017 г.

„Към момента достъпът на европейски граждани до легално придобити онлайн услуги, предлагащи филми, спортни предавания, музика, електронни книги и игри, често бива прекъснат при пътуване в рамките на ЕС. С цел премахване на тези ограничения в Европейския парламент работим по Регламент относно трансграничната преносимост на услугите за онлайн съдържание в рамките. Новото законодателство, заедно с отпадането на таксите за роуминг, цели налагането на трансграничната преносимост като новата реалност в Европа през 2017 г.“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на първата по рода си консултация със заинтересованите страни по авторското право, организирана съвместно с Информационното бюро на Европейския парламент в България.

В работната срещата, провела се в Дома на Европа в София във вторник, 19 април 2016 г., участие взеха изпълнителният директор на „Българска Асоциация на Музикалните Продуценти“ Елена Кискинова, директорът на Дирекция „Авторско право и сродните му права“ към Министерство на културата Георги Дамянов, председателят на Музикаутор Ясен Козев, юристът на асоциацията „Активни потребители“ Елица Попхлебарова, музикалният изпълнител Йоанна Драгнева и др. Те се обединиха около тезата, че в във финалния текст на регламента е важно да не се специфицира времеви срок в дефиницията на „временно пребиваващ“, заложена в предложението на законодателното предложение. Участниците в срещата обсъдиха кои са най-удачните начини за верификация на потребителите от страна на доставчиците и как най-точно да се дефинира „постоянното местожителство“ на потребителите в правния текст.

Според Ева Паунова предложените правила са важна първа стъпка към подобряване на достъпа до произведения на културата на европейско ниво и ще предоставят осезаеми ползи както за потребителите, така и за бизнеса, включително за малките и средни предприятия. През тази седмица предстоят първите обсъждания на досието в Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите на ЕП, в която тя е член и докладчик на Групата на ЕНП по регламента. След приемането на регламента, той ще се прилага пряко във всички 28 страни от ЕС, без нужда от допълнителни действия на националните законодатели. Предложението на Еврокомисията за трансгранична преносимост е едно от трите първи досиета, част от Стратегията за единен цифров пазар на ЕС – амбициозен план да превърне Европа в конкурентноспособен дигитален лидер на световния пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *