Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) на конференцията „Образование 2016“: Промяната в образованието изисква глобален и общностен подход

„Важен факт за образованието е, че то не може да бъде подобрено с откъслечни действия и непостоянство. Промяната е задвижена от ръцете и ентусиазма на всички учители, директори, родители, политици и бизнеси от цяла България и дори цяла Европа, които имат глобален и общностен подход“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на конференцията „Образование 2016“ – най-мащабният годишен форум по темата в България. Събитието, организирано от фондация Заедно в час, с подкрепата на Европейската комисия, фондация „Америка за България“, обединението „Образование България 2030“ и Нестле България, се провежда на 28 и 29 октомври 2016 г. в София.

Ева Паунова беше говорител и модератор в панел на тема „Образователната система в България – състояние и перспективи“. Тя подчерта ключовата роля на неправителствения сектор и на бизнеса за изграждането на практични учебни планове, ориентирани към бъдещето. „Високите постижения на учениците днес ще бъдат определящи за благополучието на всички ни в бъдеще. Днес сме изправени пред противоречие – от една страна има сериозна липса на висококвалифицирана работна сила с нужните умения, а от друга, 20% от младите хора нито учат, нито работят. С новата програма за уменията на Европейската комисия целим на преобърнем тази негативна тенденция.“

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова коментира, че единственият път за развитие на страната ни минава през инвестиции в образованието, науката и иновациите. Според нея ключово е този приоритет да бъде осъзнат не само от участниците в конфереции като днешната, но и от всеки един гражданин. В дискусията се включиха още зам. министърът на образованието и науката Диян Стаматов, изпълнителният директор на Кока Кола България Светослав Атанасов и секретарят на президента на Република България за иновационна и здравна политика д-р Анна-Мари Виламовска.

В рамките на конференцията Образование 2016, Ева Паунова проведе работна среща с Уенди Коп, изпълнителен директор и съосновател на глобалната мрежа Teach For All. Мрежата като набира най-добрите млади специалисти, които да работят две години като учители и да мотивират учениците в неравностойно положение. Коп и Паунова обсъдиха възможни съвместни инициативи, насочени към иновациите в образованието като основна предпоставка за подобряване качеството на обучението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *