Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Дигитализация, интегрираност и мобилност са трите основни компонента за конкурентоспособност на търговския сектор в Европа

„Икономическите модели на света се променят все по-бързо. За да могат малките и средни предприятия в търговията на едро и дребно да се конкурират и създават нови течения в индустрията, то те трябва да насочат силите си в посока дигитализация, интеграция и мобилност“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, която беше основен говорител на конференцията на високо ниво на ЕвроКомерс, провела се на 12 октомври 2016 г. в Брюксел.

„Брюксел може да помогне за интегриран подход към реформата на законодателството в страните-членки, за да се улесни правенето на бизнес между държавите. Прилагането на принципа първо-мисли-за-малките в европейското законодателство би позволил на МСП да събират плодовете на един по-интегриран европейски пазар“, посочи Паунова. Тя подчерта ролята на бързо развиващата се мобилна търговия за растежа на предприятията. „Само 7% от малките и средни предприятия търгуват извън границите на държавата си, което сочи, че има неизползван потенциал“. Според евродепутата, мобилната търговия трябва да бъде интегрирана към традиционните канали за продажби, което ще повиши ефективността и достъпа до нови клиентски ниши.

Стратегията за единен цифров пазар обхваща редица области, където насърчаването на цифровизацията ще даде предимства на бизнеса и ще подобри връзката с потребителите. Според изчисления на Европейската комисия, цифровизацията на традиционните сектори на индустрията може да добави около 110 милиарда евро годишно приходи. Като член на Европейския парламент Паунова работи по няколко досиета от тази стратегия, сред които Директивата за предоставяне на дигитално съдържание, Европейската инициатива за компютърни услуги в облак и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *