Ева Паунова: България може да спечели много от споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ

В рамките на работно посещение на делегация от Европейския парламент в САЩ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова проведе среща с главния преговарящ на САЩ по трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции Дан Мълейни.

В разговора си двамата обсъдиха по какви начини създаването на пространство за свободна търговия от двете страни на Атлантическия океан ще се отрази на малки държави с отворени икономики като България. Според г-н Мълейни отпадането на регулаторните пречки и опростяването на административните изисквания е в полза преди всичко на малките и средни предприятия, които в момента не могат да стъпят на американския пазар поради големите административни разходи.

Г-жа Паунова коментира, че България може да спечели много от едно бъдещо споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ и добави: „Тези преговори са исторически шанс за задълбочаване на отношенията с нашите американски партньори и са от стратегическо значение за страната ни в сегашните условия на геополитическа нестабилност в Източна Европа. Очакваните икономически ползи за ЕС възлизат на около 120 млрд. евро годишно, което означава средно по над 500 евро на домакинство. Убедена съм, че българските граждани и бизнес могат да спечелят много – от една страна от по-големия избор на стоки на по-ниски цени и от друга страна от новите пазарни възможности, които едно амбициозно споразумение би открило.“

Според българския евродепутат е много важно да се води открит диалог с гражданското общество, за да се разсеят всички съмнения около бъдещото споразумение. Тя заяви, че опасенията за понижаване на стандартите за защита на околната среда, здравето и правата на потребителите в много случаи са неоснователни и подчерта, че евродепутатите ще бъдат изключително стриктни в това отношение когато получат окончателния текст за одобрение.