Ева Майдел: До 2020 пазарът на данни може да нарасне до 84 млрд евро

„Пазарът на данни в ЕС има ръст от 7% годишно и би достигнал до 84 милиарда евро до 2020 г, а икономиката от данни ще дава работа на 7.4 милиона европейски граждани. Не можем да си позволим да обърнем гръб на новите технологии и да искаме да върнем историята назад. Трябва да работим усилено, за да гарантираме бъдещето и конкурентоспособността на нашите държави и континент в ерата на цифровата революция“, коментира българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел след приемането в пленарна зала на Регламента за свободен поток на нелични данни в ЕС.

 

Като член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите Ева Майдел бе и един от основните защитници на законодателната инициатива, работейки усилено за гарантирането на гъвкавост и правна сигурност за бизнеса, потребителите и публичните администрации. „В Европарламента направихме поредната стъпка напред към функционален дигитален пазар, гарантирахме петата свобода в Европа – тази на свободното движение на данни. Регламентът (бел. ред. за свободен поток на нелични данни) е пример за визионерско законодателство, което ще улесни развитието на облачните услуги и анализа на големите обеми от данни в Европа. Българското председателство постигна политическото споразумение по досието през юни тази година и доказа, че може да диктува дневния ред на цифрова Европа.“, добави още Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП)

 

Приетият днес, четвъртък, 04 октомври 2018 г. в Страсбург, регламент ще позволи съхраняването и обработването на нелични данни навсякъде в ЕС без неоправдани ограничения. Законът насърчава създаването на кодекси за поведение, които да улеснят професионалните потребители свободно да преминават от един доставчик на облачни услуги към друг и да прехвърлят данни обратно към собствените си информационни системи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *