Ева Майдел: До 2020 г. ще има 500 000 незаети работни места изискващи цифрови умения

“Благодарна съм, че за четвърта поредна година имам възможност да споделя седмицата на програмирането с млади и талантливи програмисти от цяла Европа. Цифровите умения са ключови за успешната ни реализация в обществото и за това подкрепям редица инициативи, които целят да подобрят уменията на европейците.”, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по повод Европейската седмица на програмирането.

В рамките на инициативата Майдел подкрепи две ключови събития: дискусия на високо ниво „Кодиране за деца“ с участието на американския посланик Гордън Сондланд и Браян Морин, вицепрезидент на водещия американски производител на авиационна, космическа и военна техника – Боинг. По време на дискусията деца програмисти на възраст между 6 и 16 години разказаха пред  за своите стремежи и постижения в сферата на ИТ и какво биха искали да се промени в образователната програма на училищата.

Второто ключово събитие бе ежегодната дискусия за модернизирането на библиотеките, като места за придобиване на нови знания и умения. „Всяка изминала година бележи нов ръст на осъществени обучения, които подпомагат цифровата грамотност на гражданите във всяка една възраст. До 2020 г. ще има 500 000 незаети работни места поради липса на кадри с добри дигитални умения. Имаме добри примери на традиционни библиотеки, които предоставят безплатни редовни курсове по програмиране за най-малките, както и курсове за използване на компютър за по-възрастните.”, коментира Ева Майдел.

В тазгодишното издание на Европейската седмица на програмирането са регистрирани над 25 000 събития, което е рекорден брой. В България се провеждат 417 събития в различни градове, които могат да бъдат открити на codeweek.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *