Ева Майдел: Дезинформацията може да коства човешки животи

„Ако до скоро мислихме, че дезинформацията е проблем на политическия дебат, то вече знаем, че тя може да се превърне и в проблем на общественото здравеопазване и да коства човешки животи.“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел непосредствено след разискването в пленарна зала на мерките, предложени от ЕК за борба с дезинформацията.

„Представянето на неверни или подвеждащи твърдения, както и пропагандата не са нови тенденции, дори напротив, но ЕС има нужда от солидни инструменти да оборва фалшивите новини. Приветствам предложението на Европейската комисия, което очертава конкретни стъпки в тази посока.“, добави още Майдел.

Разискването, което се проведе в четвъртък, 18 юни 2020 г., постави акцент също и върху свободата на словото в контекста на пандемията и други евентуални кризи, в които се манипулират страховете на гражданите. „Две са основните предизвикателства в борбата с дезинформацията: влиянието на онлайн платформите и социалните мрежи в обществения дебат, както и критичността и дигиталната грамотност на самите граждани на ЕС.“, посочи Ева Майдел и добави, че онлайн платформите трябва да популяризират авторитетно, достоверно съдържание.

„Това може да стане включително чрез инструменти и инициативи за информиране на своите потребители за неверни твърдения. Когато става въпрос за онлайн платформи, трябва да мислим отвъд настоящата криза и да предприемем законодателни действия, които да гарантират отговорното им поведение в бъдеще. Това обаче е едната страна на монетата, от другата страна са гражданите. През годините съм работила и ще продължавам в настоящия мандат, да създаваме възможности за повишаване на гражданската информираност, медийна грамотност и критично мислене, което ще спомогне за по-слабото разпространение на дезинформация.“, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *