Български отбор сред победителите в конкурс за иновации с участието на 8 000 ученици

Български отбор е на трето място в състезание за социални иновации, където се надпреварваха над 8 000 ученици от цял свят. „Можем да се гордеем с нашите младежи, които проактивно са се включили в този конкурс за проекти и с това са добили ценен опит. Изграждането на предприемачески умения още от ученическа възраст повишава значително шансовете на младите хора да намерят успешна професионална реализация.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по повод провеждането на състезанието на Джуниър Ачийвмънт Европа и NN Group, чийто финал се състоя на 23 юни 2016 година.

Ева Паунова, която е посланик на инициативата за предприемаческо образование на Джуниър Ачийвмънт EE-HUB, подчерта, че „ученици, които са имали предприемаческо обучение, са по-малко податливи на отпадане от образованието или на безработица след завършването си. Вероятността да започнат собствен бизнес е 3 до 5 пъти по-голяма.“ Българският евродепутат подкрепи състезанието за социални иновации, като подчерта важността на менторството – на живо и виртуално – което учениците са получили при подготовката на своите проекти.

„Чрез комбинация от онлайн и офлайн дейности, учениците изграждат практически бизнес умения и укрепват своето социално съзнание. Важно е да повишим самочувствието на учениците и да ги насърчим да мислят креативно за решаването на новите глобални и социални предизвикателства“, заяви Каролайн Дженър, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт Европа.

Българският проект зае трето място в световната надпревара със своя проект „Чуй Света“, който помага на хора със слухови увреждания чрез мобилна апликация. Първо място спечели румънският проект, а втора награда беше отредена на отбор от Сингапур.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *